Minder bezoekers in Belgische bioscopen in 2016

Minder bezoekers in Belgische bioscopen in 2016

In tegenstelling tot het groeiende bioscoopbezoek in Nederland gingen er in 2016 minder mensen naar de bioscoop in België. Het bezoek daalde met 8 procent. Dat is het slechtste resultaat in tien jaar.

De Premier PosterIn 2016 brachten iets meer dan 19,4 miljoen mensen een bezoek aan de Belgische bioscopen. De omzet daalde eveneens, met bijna 6 procent. De informatie is afkomstig van Cinedata, die de marktcijfers in België beheert, de FCB (de Federatie van Cinema’s) en de VFDB (de Vereniging van Filmdistributeurs).

Volgens hen is het dalende bioscoopbezoek te wijten aan het EK Voetbal (waar Nederland niet aan mee deed), de Olympische spelen, de late kerstvakantie en het tegenvallende succes van lokale en internationale films. Ook de terreuraanslagen van maart in Brussel hebben mogelijk hun invloed gehad op het bioscoopbezoek.

De best bezochte bioscoopfilm van het afgelopen jaar in België was Finding Dory. In de top drie staan ook de animatiefilm The Secret Life of Pets en de Harry Potter-spin-off Fantastic Beasts and Where to Find Them. Zij trokken elk meer dan een half miljoen mensen naar de Belgische bioscopen.

De top drie van best bezochte Belgische films bestaat uit De Premier (390.355 bezoekers), Safety First (228.421 bezoekers) en De Buurtpolitie (152.379 bezoekers). De Premier speelt nog steeds in de zalen en kan dus nog groeien. Deze film van Eric van Looy gaat volgende week in Nederland in première.

Recente artikelen

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

Filteren

Tags

Meer >

Archief

Meer >

Deel deze pagina