Michiel de Ruyter ook als 12+ film in de bioscoop

Bioscoopfilm MICHIEL DE RUYTER ook in 12+ versie in bioscoop te zien

Michiel de Ruyter banner

Door de grote hoeveelheid aanvragen van met name scholen en culturele instellingen wordt de nieuwe bioscoopfilm MICHIEL DE RUYTER, over het leven van Nederlands grootste zeeheld, nu ook uitgebracht in een speciaal door regisseur Roel Reiné gemaakte 12+ versie. Naast de originele 16+ versie is deze 12+ versie voor iedereen toegankelijk en daarmee ook voor kinderen van alle leeftijden onder begeleiding van een volwassene.

Roel Reiné: “Een essentieel onderdeel uit onze Nederlandse geschiedenis wilde ik als film graag beschikbaar maken voor heel Nederland. Op aanwijzing van het NICAM hebben we de fragmenten die tot een keuring van 16 jaar leiden aangepast. Deze 12+ versie is slechts op acht seconden anders dan de director’s cut. Dit is dé Nederlandse speelfilm over de Gouden Eeuw, over het succes van onze zeevaart, de ondergang van de broers de Witt, en over de held Michiel de Ruyter. Een film die door zoveel mogelijk mensen gezien moet worden.”

AANPASSINGEN

De scènes die aangepast zijn ten opzichte van de 16+ film betreffen met name twee historische gebeurtenissen.

De lynchpartij op de gebroeders Johan en Cornelis de Witt op 20 augustus 1672 in Den Haag is een van de meest gedenkwaardige uit de geschiedenis van Nederland. De broers behoorden tot de bekendste Nederlanders uit die tijd en hadden hoog aanzien. Johan de Witt was als raadspensionaris de machtigste man van de Republiek der Nederlanden. Cornelis de Witt was minstens zo briljant als zijn broer Johan en ook een oprecht republikein.  Dronken en woedende schutters brachten hen, opgehitst door politieke tegenstanders van de broers, op gruwelijke wijze om het leven. In de film heeft regisseur en DOP Roel Reiné zich voor deze scene laten inspireren door het schilderij van Jan de Baen uit 1672 dat in het Rijksmuseum te Amsterdam te zien is; de twee verminkte lijken van de broers de Witt, opgehangen op het Groene Zoodje aan de Vijverberg in Den Haag.
De andere scene die is aangepast betreft de dood van Michiel de Ruyter in 1676. Tijdens de laatste onmogelijke missie, waarvoor hij zich toch laat overhalen, verbrijzelt een kanonskogel zijn been.

SYNOPSIS

Halverwege de 17e eeuw is Nederland één van de grootste zeevarende naties ter wereld. Na het overlijden van de legendarische admiraal Maarten Tromp, is Michiel de Ruyter zijn gedoodverfde opvolger. In diverse zeeslagen heeft De Ruyter getoond dat hij een briljant strateeg is. Politiek gezien is het Hollandse volk verdeeld. Oranjeaanhangers en republikeinen vechten om de macht. De hyperintelligente republikein Johan de Witt is als raadspensionaris de machtigste man van de Republiek der Nederlanden, maar zijn tegenstanders proberen de onzekere, maar zeer ambitieuze jonge prins Willem III stadhouder te maken. De republikeinen is er alles aan gelegen dat de oorlog met de Engelsen wordt gewonnen. Met een ingenieuze strategie weet De Ruyter op spectaculaire wijze de Engelse vloot te verpletteren. Bij het volk is hij ongekend populair, maar onderlinge complotten en samenzweringen leiden tot conflicten tussen de regerende macht en de aanhangers van de prins. Het Huis van Oranje scherpt de messen en De Ruyter wordt meegesleurd in een stroom van politieke ontwikkelingen. De Ruyter en zijn gezin dreigen het slachtoffer te worden van een politiek steekspel waarin hij op een onmogelijke missie wordt gestuurd.

PREMIÈRE

Kosten noch moeite zijn gespaard om de film MICHIEL DE RUYTER epische allure mee te geven. De Nederlandse crew werd bijgestaan door specialisten uit de US en Engeland. Stuntmannen uit de hele wereld hebben aan de film meegewerkt. Voor de SFX vloog een team uit Engeland over. De VFX is verzorgd door Grid. De muziek is gecomponeerd door Trevor Morris (The Borgias, The Tudors), een van de meest gevraagde componisten van het moment, en het geluidsontwerp door Sonic Magic (LA). Aan de opnames werkten meer dan 5000 figuranten mee. Schilderijen uit het Rijksmuseum te Amsterdam dienden als inspiratiebron voor het design.

De première vindt plaats op maandagavond 26 januari in Het Scheepvaartmuseum te Amsterdam waar op het “Open Pleyn”, in het hart van het museum, een speciale high tech bioscoop gebouwd wordt met ruim 1200 plaatsen. De cast, crew en de honderden bijzondere genodigden komen via de voormalige marinebasis, langs Oost-Indiëvaarder Amsterdam, Het Scheepvaartmuseum binnen. De première wordt ondersteund door de Koninklijke Marine.

CAST

Met in de belangrijkste rollen Frank Lammers, Sanne Langelaar, Barry Atsma, Egbert-Jan Weeber, Derek de Lint, Hajo Bruins, Charles Dance, Rutger Hauer, Gene Bervoets, Lieke van Lexmond, Aurélie Meriel, Lukas Dijkema, Pip Pellens, Jelle de Jong, Nils Verkooijen, Jules Croiset, Jada Borsato, Tygo Gernandt, Roeland Fernhout, Victor Löw, Filip Peeters, Joost Koning, Isa Lammers, Bas van Prooijen, Axel Daeseleire en Dries Vanhegen.

CREW

Een film van Roel Reiné (regie en Director of Photography), naar een scenario van Alex van Galen en Lars Boom. Production design: Ruben Schwartz. Kostuumontwerp: Margriet Procee & Martina Fehmer. Haar & Make-up: Ingeborg van Eetvelde. Montage: Radu Ion (LA), Herman P. Koerts. SFX coördinator: Alex Gunn. VFX: Grid. Componist: Trevor Morris (LA). Geluidsontwerp: Sonic Magic (LA). Geluidsopname: Jan Deca. Supervising sound editor: Jonathan Wales. Producent: Klaas de Jong. Gedelegeerd producent: Bernard Tulp. Productiehuis: Farmhouse Film.

Distributie: A-Film Benelux.
Speelduur: 2 uur / 31 minuten.

Bekijk de trailer

 
   
A-Film logo

Recente artikelen

Laatste reacties

Rogier Burghout  |  14-01-2015

Ben toch benieuwd wat dit gaat worden, wel commercieel slim om 2 versies uit te brengen. De slo-mo scenes uit de trailer vond ik al wel wat overdreven. Reine al...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Filteren

Tags

Meer >

Archief

Meer >

Deel deze pagina