Katholieke geschiedenis van Nederland op DVD

Een groot deel van de geschiedenis van het katholieke leven van Nederland is op dvd gezet. Het digitale archief bestaat uit talloze historische tijdschriften en gaat terug naar de periodieken van de bisdommen Utrecht, Haarlem en Den Bosch uit 1873. Het dvd-schijfje zal dinsdag (13 april jl., red.) in Zeist worden aangeboden aan kardinaal Simonis.

Samensteller is Theo Clemens, secretaris van het Belgisch-Nederlandse historische tijdschrift Trajecta. Hij maakte de dvd ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van het blad.
Clemens, die als kerkhistoricus verbonden is aan de universiteiten van Utrecht en Antwerpen, maakte eerder een papieren register van de eerste tien jaargangen van Trajecta.

Het digitale archief is vooral bedoeld voor de abonnees van Trajecta, maar Clemens verwacht dat particulieren ook interesse zullen hebben voor het naslagwerk.
De dvd bevat voor geïnteresseerden veel regionale geschiedenis. Ook mikt Trajecta op interesse van de kant van bibliotheken en gemeentearchieven. \'Dit schijfje vervangt zes strekkende meter boekbanden.\'

Kerkhistoricus Clemens hoopt daarnaast dat de dvd, die voor de leden tegen kostprijs te krijgen is, de dalende lijn van abonnementen kan ombuigen.
Trajecta heeft 700 abonnees. Het tijdschrift is van plan in de toekomst met nog uitgebreidere registers te komen, die ook Belgische katholieke bronnen ontsluiten.

Lees het complete bericht op De Volkskrant (registratie benodigd).

Recente artikelen

Laatste reacties

Richard B.  |  14-04-2004

Niet echt iets voor een atheist als ik :D Ook niet voor mij als Katholiek. :roll:
Lees meer >

Surya  |  14-04-2004

Niet echt iets voor een atheist als ik :D
Lees meer >

Richard B.  |  14-04-2004

Dit is een DVD-Rom ofzo? Lijkt me niet echt bijzonder: er komen zoveel speciale encyclopedieen en databanken uit op dvd.
Lees meer >

Niels Simons  |  13-04-2004

sjongejonge,tegenwoordig moet ook alles maar kunnen he... niels
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Filteren

Tags

Meer >

Archief

Meer >

Deel deze pagina