Herschrijfbare HD-DVD onderweg

Het DVD-Forum heeft versie 0.9 van de herschrijfbare HD-DVD standaard gemaakt, dat lezen we op Heise. Het project draagt de naam AOD, Advanced Optical Disc. De standaard spreekt over 20 GB op een 120 mm disc, welke wordt uitgelezen met een blauwe laser. De alleen leesbare versie van het formaat heeft een capaciteit van 15 GB heeft eind vorig jaar de goedkeuring van het DVD-Forum gekregen.

De HD-DVD moet de strijd aangaan met Blue-ray, die ook met een blauwe laser werkt, maar waarbij op een éénzijdig schijfje 27 GB past. Voorstanders van Blue-ray wordt verweten het werk van het DVD-Forum te hinderen, en daarmee de voortgang van HD-DVD te vertragen. Blue-ray heeft de meeste producenten, waaronder Dell en HP, achter zich weten te scharen. Het echte op de markt komen hiervan duurt nog even, omdat NEC nog bezig is met het HD-DVD \'loopwerk\', dat misschien al 2005 op de markt komt.

Op een zitting in Tokio eind februari heeft de commissie besloten om voorlopig MPEG-2, Windows Media 9 en MPEG-4 AVC als video-codecs voor de HD-DVD te gebruiken. Op de volgende bijeenkomst wordt er besloten welke hiervan zullen afvallen.

Vertaald en bewerkt door: Mr Fish

Recente artikelen

Laatste reacties

Richard B.  |  01-03-2004

In de FAQ van Blu-Ray staat trouwens een hoop informatie over beide formaten: Blu-Ray (waarvan het medium BD gaat heten: 'Blu-Ray disc') en dus HD-DVD (waarvan ...
Lees meer >

Richard B.  |  01-03-2004

Zou die naam AOD ook echt gebruik worden voor het nieuwe medium? Wat vaag trouwens dat de herschrijfbare versie een grotere capaciteit heeft als de 'read-onl...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Filteren

Tags

Meer >

Archief

Meer >

Deel deze pagina