Filmfreak releases op DVD van februari 2013

Filmfreak Logo

Filmfreak: DVD-releases in februari

Alps (Yorgos Lanthimos) 

coverEen verpleegster, een paramedicus, een gymnaste en haar trainer bieden hun diensten aan. Bij een sterfgeval laten ze zich door familie en vrienden inhuren om de plaats van de overledene in te nemen. Het gezelschap heet Alps, hun autoritaire leider Mont Blanc. De leden van Alps worden geacht zicht aan zijn strikte regels te houden. De verpleegster doet dat niet.

Met zijn bejubelde Dogtooth gaat de eigenzinnige jonge filmmaker Yorgos Lanthimos voorop in de new wave van de Griekse cinema. Met opvolger Alps vestigt hij zich definitief als een van de meest talentvolle auteurs van de hedendaagse cinema.

Cast: Stavros Psyllakis, Aris Servetalis, Aggeliki Papoulia

DVD details:
Land: Griekenland, 2011
Speelduur: 93 minuten
Geluid: Grieks 5.1
Beeld: 16:9
Nederlands ondertiteld

Extra's: Trailers

Releasedatum: 19 februari

5 Broken Cameras (Emad Burnat / Guy Davidi) 

coverEmad woont in Bil'in, een dorp op een paar kilometer afstand van de bezette westelijke Jordaanoever. Met de eerste camera legde hij vast hoe in 2005 de bulldozers kwamen om olijfbomen uit de grond te trekken waar, dwars door het land van zijn dorpsgenoten, de muur werd gebouwd die de oprukkende Joodse nederzettingen van de Palestijnen moest scheiden.
 
In die eerste dagen waarin het verzet op gang komt, wordt zijn vierde zoon Gibreel geboren. Beelden van de boreling, die uitgroeit tot een vroegwijze kleuter, de vele vreedzame protestacties en de gestaag vorderende bouw van de scheidingsmuur wisselen elkaar af. Het verzet groeit, mensen uit de hele wereld helpen, maar de strijd wordt grimmiger, er worden mensen gearresteerd en er vallen dodelijke slachtoffers in het dorp. Emad blijft filmen, ondanks de smeekbeden van zijn vrouw die bang is voor represailles, en maakt zo een zeer persoonlijk en indringend document over de strijd van een dorp tegen geweld en onderdrukking.

DVD details:
Land: Palestina / Frankrijk / Israël / Nederland, 2011
Speelduur: 90 minuten
Geluid: Hebreeuws DD2.0
Beeld: 16:9
Nederlands ondertiteld

Releasedatum: 19 februari

De Regels Van Matthijs (Marc Schmidt)

coverRegisseur Marc Schmidt filmt zijn jeugdvriend Matthijs, die als autist wanhopig orde in de chaos om hem heen probeert te scheppen. Schmidt volgt hem dicht op de huid, explosieve confrontaties met de buitenwereld worden afgewisseld met gestileerde observaties en persoonlijke ontboezemingen. Beetje bij beetje ontrafelt de film Matthijs’ complexe denkwereld en toont de catastrofale gevolgen die deze uiteindelijk voor hem heeft.

DVD details:
Land: Nederland, 2012
Speelduur: 73 minuten
Geluid: Nederlands DD 2.0
Beeld: 16:9
Duits, Engels en Frans ondertiteld

Extra's: Trailer

Releasedatum: 19 februari

Goodbye (Mohammad Rasoulof)

coverGoodbye is een fascinerend en ingetogen portret van een samenleving die gebukt gaat onder de voortdurende controle en dreiging van zijn religieuze machthebbers. Noora, een jonge, zwangere advocate in Teheran wier echtgenoot vanwege zijn kritische journalistieke artikelen te werk is gesteld in de woestijn, ondervindt voortdurende tegenwerking van het regime en besluit het land te verlaten. Dat blijkt niet gemakkelijk.

Samen met Jafar Panahi werd regisseur Mohammad Rasoulof op 20 december 2010 veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf omdat ze de veiligheid van de Iraanse staat in gevaar zouden hebben gebracht. In oktober 2011 werd Rasoulofs veroordeling teruggebracht tot een jaar, die van Panahi bleef staan op zes jaar. Omdat het Rasoulof op dat moment al verboden was om films te maken, werd Goodbye in de winter van 2010/2011 deels in het geheim opgenomen. Het resultaat is een verontrustende film die de onmacht en het verlangen naar vrijheid in al zijn eenvoud pijnlijk voelbaar maakt. De film won tijdens IFFR 2012 de Publieksprijs van het Hubert Bals Fonds dat de film mede ondersteunde.

Cast: Leyla Zareh, Hassan Pourshirazi, Behname Tashakor

DVD details:
Land: Iran, 2011
Speelduur: 104 minuten
Geluid: Farsi DD 2.0
Beeld: 16:9
Nederlands ondertiteld 

Extra's: Trailers

Releasedatum: 19 februari

La Vida de los Peces (Matías Bize)

coverLa Vida de los Peces speelt zich af in real time tijdens een verjaardagsfeestje, waar de 33-jarige reisgidsenschrijver Andrés zijn laatste avond in Chili doorbrengt voordat hij weer naar zijn woonplaats Berlijn vertrekt. Na tien jaar afwezigheid was hij weer even terug in Chili. In elke kamer in het huis ontmoet hij de dierbaren van vroeger en komt hij oog in oog te staan met de ‘onvoltooid verleden tijd’.

Net zo belangrijk als de rijke dialogen in La Vida de los Peces zijn de stiltes, de blikken en de gebaren. De camera zit dicht op de huid van Andrés, die zich steeds onthechter is gaan voelen. “Het is makkelijk om altijd op doortocht te zijn en de wereld als toerist te bekijken. Het is pas moeilijk om te blijven en het leven onder ogen te zien.”

Regisseur Matías Bize werd door Cahiers du Cinéma uitgeroepen tot "de meest veelbelovende filmmaker uit Chili". Hij heeft door zijn herkenbare stijl en thematiek al op jonge leeftijd een consistent oeuvre opgebouwd. Zijn films onderzoeken de verschillende fases van liefdesrelaties. Veel van zijn films spelen zich af in beperkte ruimtes, zoals het bekroonde En la Cama (2005), over twee mensen die elkaar net ontmoet hebben, een one night stand beleven en daarna zeer intiem met elkaar in gesprek raken. De setting is een motelkamer. Zijn films leggen vaak de nadruk op herkenbare emoties en vraagstukken waar jongvolwassenen mee worstelen.

Cast: Santiago Cabrera, Blanca Lewin, Victor Montero

DVD details:
Land: Chili, 2010
Speelduur: 83 minuten
Geluid: Spaans DD 2.0
Beeld: 16:9
Nederlands ondertiteld

Extra's: Trailers

Releasedatum: 19 februari


Recente artikelen

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

Filteren

Tags

Meer >

Archief

Meer >

Deel deze pagina