DVD Video is "Product van het Jaar 2001"

In de geschiedenis van de consumenten elektronica is DVD het snelst groeiende product ooit. Op dit moment beschikken ruim 500.000 Nederlandse huishoudens over een DVD-speler, meestal als onderdeel van een zogenaamde homecinema set ofwel de thuisbioscoop. Daarnaast zijn er inmiddels circa 700.000 PC's met DVD afspeelmogelijkheid en 150.000 Playstation-2 spelconsoles verkocht die ook over een volwaardige DVD afspeelmogelijkheid beschikken.

De kwaliteit van DVD (scherp beeld en optimaal geluid) wordt door de consument duidelijk herkend. Daarbij is er het voordeel dat met de DVD-spelers ook de reguliere audio-CD's kunnen worden afgespeeld.

Alle filmstudio's brengen steeds sneller hun toptitels op DVD uit. De consumentenvraag stijgt explosief. Om de prijs hoeft de consument het niet (meer) te laten. Diverse bekende merken bieden basis DVD-spelers aan voor een verkoopprijs die ligt tussen de f 400,- en f 500,-. Ook de prijzen van de films zijn aantrekkelijk. Catalogustitels zijn al te koop vanaf f29,95. De prijs van recente topfilms start al bij f 49,95.

Onderzoek wijst uit dat DVD-kopers bijzonder zijn gecharmeerd van de zogeheten extra's, die op veel DVD's zijn te vinden. Men kan dus niet alleen de originele film bekijken, maar er is meer. Veel DVD's bevatten een grote hoeveelheid achtergrond informatie, interviews met acteurs, regisseurs en producenten, spel- en internetmogelijkheden.

De consument is goed op de hoogte van het DVD-fenomeen. In Amerika is dat thans 78%, in ons land ligt dat cijfer op 89% en is daarmee het hoogste ter wereld. In deze feestmaand ziet het er naar uit dat DVD spelers en films op DVD op de hoogste plaats van de cadeaulijstjes staan. Meer dan 40% van de videoconsumenten bevestigt dat men van plan is nu of binnenkort een DVD-speler aan te schaffen. Werd twee jaar geleden DVD nog beschouwd als een lifestyle product voor de happy few, nu is datzelfde DVD door de massa omarmd. Alleen al in dit jaar gingen 350.000 spelers over de toonbank. Vast staat dat de opmars van DVD vele malen sneller gaat dan de CD en VHS. In de jaren '80 was VHS een revolutie. DVD overtreft dit volledig. In de eerste 4 jaar van DVD werden er zestien keer meer spelers verkocht dan tijdens de eerste vier jaar van VHS. Het aanbod van titels (te huur of te koop) is in een jaar verdubbeld. Eind 2000 kon de consument nog kiezen uit 1.500 titels. Nu ligt dat aantal op bijna 3.000.

In deze periode brengen alle grote filmmaatschappijen hitfilms uit 2001 op DVD uit. We noemen titels als 102 Dalmatiërs, Pearl Harbor (Disney), Me, Myself Irene, Big Momma's House, Digimon, the Movie, Starwars Phantom Menace, What Lies Beneath (Fox), Cast Away, Enemy at the Gate, Save the Last Dance (Paramount), Vertical Limit, Almost Famous (Columbia), Hannibal, The Mummy Returns, The Grinch (Universal), Miss Congeniality, Pokemon-3, Exit Wounds (Warner) en What Women Want (RCV). En dat is slechts een greep uit het recente aanbod.

Opvallend is dat de consument verzot is op DVD verzamelboxen. Men wil complete series op DVD bezitten, zoals bijvoorbeeld Friends, The Godfather Collection, The Soprano's en The Stanley Kubrick Collection. Daarnaast is er voor het eerst sprake van een onvervalst "thuisbioscoop-gevoel", dat uiteraard wordt versterkt door de perfecte beeld- en geluidskwaliteit van DVD.

De verwachting is dat tegen het einde van 2002 1 op de 4 huisgezinnen een DVD-speler zal bezitten.

Recente artikelen

Laatste reacties

Luther Hartog  |  06-12-2001

Blokker is inderdaad erg goedkoop, laatst Payback gekocht voor 3 tientjes
Lees meer >

Dave van Aken  |  06-12-2001

Ik heb het voordeel om in Amsterdam te wonen, waar wij de Mediamarkt hebben. Hier zijn alle dvd's onder de normale prijs, ik kocht bijvoorbeeld Gladiator voo...
Lees meer >

phuitema  |  06-12-2001

"De kwaliteit van DVD (scherp beeld en optimaal geluid) wordt door de consument duidelijk herkend. Daarbij is er het voordeel dat met de DVD-spelers ook de regu...
Lees meer >

Luther Hartog  |  05-12-2001

Tja het blijft de "Free" Record Shop, probeer het ergens anders is mijn advies
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Filteren

Tags

Meer >

Archief

Meer >

Deel deze pagina