DocuLine: DVD 09:11 Zulu - NL Commando's in Uruzgan

Strengholt MultiMedia / DocuLine presenteert vanaf half juni:

DVD 09:11 Zulu
Nederlandse Commando’s in Uruzgan
Met opzienbarende DVD extra’s!

DVD Smile&Wave
Van Staphorst naar Kabul

Op haar nieuwe documentairelabel DocuLine brengt Strengholt MultiMedia twee DVD’s uit rondom de Nederlandse aanwezigheid in Afghanistan; zowel 09:11 Zulu als Smile&Wave zijn gemaakt door filmmaker Vik Franke. Tezamen vertellen ze het échte verhaal van de Nederlandse militairen te velde in Afghanistan, openhartiger dan welke reportage of artikel tot nu toe (aldus NRC Handelsblad), van de gewone infanterie soldaat in Luchtmobiel tot commando’s in de Special Forces. Met name het DVD bonusmateriaal van 09:11 Zulu zal bij de kijker verbazing en verbijstering opwekken.

09:11 Zulu - Nederlandse Commando’s in Uruzgan
Filmmaker Vik Franke was 2 maanden embedded bij de Nederlandse commando’s tijdens hun geheime gevechtsoperaties in Uruzgan om antwoord te vinden op vragen als ‘Wat zijn het eigenlijk voor mensen?’; ‘Wat bezielt een stabiele persoon in ‘s hemelsnaam om zich te willen begeven in zo’n situatie?’ en ‘Welke geheime operaties voeren ze daar uit?’.

Na 2,5 jaar voorbereiding, training en confidence building kreeg Franke toestemming om bijna twee maanden embedded met de Nederlandse Special Forces in vijandelijk Taliban gebied op te trekken. Uruzgan is de centrale provincie in Afghanistan, thuisland van de Taliban, en ook wel ‘The Heart of Darkness’ genoemd. Deze documentaire geeft het antwoord op de vraag of men in Den Haag en Washington wel op de hoogte is van de ground truth van real direct war. De film eindigt in een massaal vuurgevecht wanneer Franke en de commando’s in een hinderlaag lopen van meer dan 100 Talibaan-strijders. De titel van de documentaire verwijst naar het moment van de hinderlaag. Saillant detail is dat hier een uniek precedent werd geschapen: de filmmaker pakt een wapen op en vecht voor zijn leven.

De film deed in november 2006 inhoudelijk veel stof opwaaien. Bert Koenders (PvdA) stelde maar liefst acht Kamervragen over “09:11 Zulu”. Het Ministerie van Defensie raakte dan ook ernstig in verlegenheid door deze openhartige en onafhankelijke auteursdocumentaire.
‘De NCRV wilde de film herhalen maar Defensie heeft toen succesvol druk uitgeoefend op de eindredactie van NCRV Dokument en daarmee de herhaling verhinderd.’, aldus Vik Franke.
‘Het opzienbarende bonusmateriaal van de DVD bevat onder andere een nog niet eerder vertelde scène die journalistiek in politiek opzicht behoorlijk verontrustend is. In een discussie tussen het Openbaar Ministerie en de militaire Legal Advisor gaat het om een lijst High Value Targets (HVT’s) die ISAF hanteert. Deze HVT’s mogen/moeten bij Positive Identification (PID) worden uitgeschakeld. Een dodenlijst? De discussie gaat verder over hoe dat zich verhoudt met ‘het Nederlandse mandaat’ en resulteert in volstrekte onduidelijkheid. De commandant van de Commando’s besluit dan ook met te vragen of er nog op terug wordt gekomen, omdat hij zijn mannen met een glasheldere opdracht de poort uit wil sturen. Zij moeten namelijk in een split-second beslissingen over leven & dood kunnen maken’, vertelt de filmmaker.

Taal: Nederlands of Engels, Geluid: Dolby Digital 2.0. Beeldformaat: 16:9, EAN: 9789086020683, CAP: € 12,95, Speelduur: ca. 136 minuten


Smile&Wave - Van Staphorst naar Kabul
Een half jaar na de verdrijving van de Taliban in Afghanistan wordt in 2002 een groepje Nederlandse soldaten uitgezonden naar Kabul, in het kader van de vredesmissie ISAF. “Smile&Wave” is een cinematografische roadmovie van filmmaker Vik Franke door naoorlogs - maar nog steeds levensgevaarlijk - Afghanistan in de persoonlijke beleving van deze jonge mensen uit de polder.

Taal: Nederlands, Geluid: Dolby Digital 2.0. Beeldformaat: 16:9, EAN: 9789086020720, CAP: € 12,95, Speelduur: ca. 92 minuten

Recente artikelen

Laatste reacties

Bas Hokke  |  15-06-2007

is 09:11 Zulu ook te koop in de winkel? free record shop ofzo? lijkt me heel interessant onderwerp
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Filteren

Tags

Meer >

Archief

Meer >

Deel deze pagina