Columbia: Eerste Superbit DVD's 15 februari in Nederland

Columbia Tristar Home Entertainment zal half februari de superbit DVD op de Nederlandse markt introduceren. 
Superbit DVD's, die in de Verenigde Staten reeds enige maanden op de markt zijn, bevatten DTS geluid en een hogere bitrate voor de video om zo te komen tot een betere beeldkwaliteit.

Om te zorgen dat er ruimte is voor zowel een DTS track als een videotrack met verhoogde bitrate zijn de Superbit DVD's verder 'kaal', wat wil zeggen dat er geen extra's aanwezig zijn.

Op 15 februari zal Columbia de volgende titels als Superbit DVD lanceren:

  • Gattaca
  • Johnny Mnemonic
  • Godzilla
  • Desparado

Columbia liet ons desgevraagd weten wat er later dit jaar meer titels zullen volgen.

Beeld

Zoals gezegd wordt bij Superbit DVD gebruik gemaakt van een hogere bitrate voor de videotransfer. Columbia zelf heeft het over een 'speciaal digitaal encoderingssysteem', maar dat is niet waar. Bij Superbit DVD's wordt alleen meer ruimte gebruikt voor de videotrack waardoor er minder compressie nodig is en de beeldkwaliteit verhoogd kan worden.

Geluid

Bij het geluid treffen we een klein addertje onder het gras. De Superbit DVD's die in Nederland op de markt  verschijnen bevatten namelijk geen Engelstalige Dolby Digital 5.1 track, wel Engelstalig DTS en Dolby Digital 2.0 geluid. Een Dolby Digital 5.1 track is alleen op de schijven terug te vinden als Franstalige track. Dit is dus wel iets wat u als consument in ogenschouw dient te nemen. Heeft u een set die wel Dolby Digital maar geen DTS kan decoderen dan zijn de Superbit DVD's niet de beste keus voor u.
De DTS track op de Superbit DVD's is overigens een zogenaamde 'half-bitrate' track met een bitrate van 768 kbps. De Engelstalige Dolby Digital 2.0 track heeft een bitrate van 192 kbps.

Menu's

De menu's op alle Superbit DVD's zullen hetzelfde worden, op deze pagina treft u voorbeelden van hoe de menu's er in de praktijk uitzien. Extra's zijn zoals gezegd niet op de DVD's terug te vinden zijn.

Eerst indrukken.

DVD.nl ontving reeds een Nederlandse Superbit DVD ter recensie. Het gaat om Godzilla en dat is eigenlijk net geen goed voorbeeld om de betere beeldkwaliteit van Superbit te laten zien. De master die voor de Superbit DVD is gebruik is namelijk gelijk aan de eerdere master en deze zit vol met filmgrain en beeldruis. Elementen als filmgrain en beeldruis zijn erg moeilijk te comprimeren en de kwaliteit van het beeld is op deze Superbit DVD dan ook verre van perfect.
De MPEG compressie heeft het zelfs bij de hoge bitrates van 5 tot 9 Mbps op deze DVD moeilijk en af en toe zijn er duidelijk compressiefouten zichtbaar.
In shots die wel 'schoon' zijn is het voordeel van de hogere bitrate wel zichtbaar, de detaillering is hier zeer goed en duidelijk veel beter dan bij de vorige versie van de DVD. En volledige recensie van de Superbit versie van Godzilla waarin we ook naar de DTS track kijken volgt snel.

Recente artikelen

Laatste reacties

Serge  |  20-02-2002

The fifth Element komt eraan..... Fifth Element (Superbit) (1997) Prijs: € 28.75 Stock: Levering zodra er stock is. (Voorverkoop) Acteur(s) : Bruc...
Lees meer >

Marco  |  15-02-2002

Nou Columbia Tristar UK is ook lekker bezig. Een hele waslijst van Superbits zijn aangekondigd. Op 1 April wordt in de UK de volgende titels uitgebracht: Crouch...
Lees meer >

Mark S  |  06-02-2002

Of is het zo dat de MPEG 2 compressie (i.p.v de soort speler) een hogere bitrate dan 10 Mbit niet aankan? Ik denk dat dat inderdaad buiten de MPEG2 specifi...
Lees meer >

erikz  |  06-02-2002

Het kan misschien inderdaad zijn dat het verhogen van de bitrate met de huidige MPEG 2 compressietechniek geen extra beeldkwaliteit oplevert. Stelli...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Filteren

Tags

Meer >

Archief

Meer >

Deel deze pagina