3D televisie komt eraan!

3D televisie

3D televisie komt eraan!

Ondanks dat er momenteel wel al 3D sets beschikbaar zijn voor thuisgebruik is het verstandig om nog even te wachten met een eventuele aanschaf van zo'n set tot de ontwikkelingen verder zijn volgens Panasonic President Fumio Ohtsubo in een interview tijdens de CEATEC, een grote Japanse beurs. De huidige pogingen om 3D te realiseren noemt hij "zeer ambitieus" en volgens zijn verwachting zal de techniek over drie tot vier jaar geschikt zijn grote en kleine thuis sets en zal er geen brilletje meer nodig zijn.



Op dezelfde beurs toonden Mitsubishi, Sharp, Sony, en Toshiba al 3D televisies. Zowel LG als Samsung meldden dat ook zij bezig zijn met het ontwikkelen van 3D tv. Mtsunishi levert zelfs al een tijdje 3D in DLP rear-preojectie sets maar voor zover bekend niet in Europa. Sony heeft plannen aangekondigd om 3D sets te gaan verkopen in 2010.

Grappig detail is dat datzelfde Panasonic inmiddels wel al een 3D Blu-Ray systeem heeft gedemonstreerd op een 103cm plasma TV tijdens de CEDIA Expo eerder deze maand. De prijs van zulk moois liegt er echter niet om, die ligt rond de 50.000 US Dollar. Gelukkig blijft Panasonic, zoals eerder aangegeven, doorontwikkelen en is er nu een systeem in ontwikkeling dat middels een 50inch plasma tv 3D beelden op 1080p kan weergeven, per oog!
Om dit te bereiken is er het volgende nodig; een 3D Blu-Ray speler, 3D materiaal en een speciale bril met actieve sluiters per oog zodat per oog het invallende licht kan worden geregeld. Het scherm geeft per oog beelden weer in een speciaal patroon en synchroniseert de actieve bril middels een infrarood verbinding. Met een framerate van 60Hz per oog en dus een totale framerate van 120 Hz blijft dat ruim binnen de technische grenzen van het plasmascherm.



Deze set wordt verwacht in Japan, de Verenigde Staten en, goed nieuws, Europa gedurende volgend jaar en tegen eind volgend jaar zouden er 100 Blu-Ray titels beschikbaar zijn. Helaas zijn er geen exacte data vrijgegeven dus hou het nieuws in de gaten.

Het grootste euvel voor 3D tv is dat er momenteel geen standaardnorm is. Diverse bedrijven waaronder CEA en SMPTE zijn druk bezig met het ontwikkelen van een wereldwijde standaardnorm voor 3D tv vooral onder druk van Hollywood wat steeds vaker 3D films maakt. Laten we vooral hopen dat deze standaard er is voordat 3D tv de markt overspoelt en er een derde formatenoorlog ontstaat.

Edgar Smit

Recente artikelen

Laatste reacties

-Jaap-  |  27-10-2009

Dooie mussen ben jij wel bekend mee.;) Je zult dan echt een TV met HDMI 1.4 moeten hebben, ook al is het LCD paneel an sich wel geschikt. Het gaat ook om de aan...
Lees meer >

SuperDre  |  27-10-2009

Niets voor mij! Net een nieuwe tv gekocht en zo'n 3D tv zegt me niet veel... Als die minimaal 200Hz is dan kun je er ook gewoon van 'genieten', je hoeft dan a...
Lees meer >

Thomas Gabriel  |  27-10-2009

Niets voor mij! Net een nieuwe tv gekocht en zo'n 3D tv zegt me niet veel...
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  22-10-2009

bluray is nog steeds gewoon 2D alleen scherper, maar echte realistische 3d (ofwel niet het verschil kunnen zien of het nu tv is of werkelijkheid) zie ik niet ec...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Filteren

Tags

Meer >

Archief

Meer >

Deel deze pagina