Is een dure HDMI-kabel beter?

Door Quintijn Bulterman

Het is een eeuwige discussie die nooit zal ophouden. Kabels! En dan met name de kwaliteit en de invloed ervan. Maar wat is er nu beter dan gewoon de test doen.

Wat voor invloed heeft een HDMI-kabel?

De HDMI-kabel heeft als doel digitaal beeld en geluid doorgeven van het ene apparaat naar het andere apparaat. De kabel is te vinden bij de Mediabox XL van Ziggo, de Blu-ray speler, de Playstation 4, maar ook als verbinding tussen een AV-receiver en de tv. De HDMI-kabel geeft een 1 of 0 door, zodat er aan de andere kant beeld en geluid (tegenwoordig ook ethernet) kan worden opgebouwd. 

Nu zullen er velen zijn, ook experts, die zeggen: “Het is een digitaal signaal, daar kun je de goedkoopste kabel voor gebruiken. Een duurdere kabel is echt niet beter”. Dit is dan ook het standpunt wat onderzocht gaat worden in deze test. Hiervoor zijn er 3 HDMI kabels uitgezocht. De standaard kabel die bij de Mediabox XL van Ziggo werd geleverd, een HDMI-kabel van RU Connected en een AudioQuest Cinnamon HDMI-kabel. Uiteraard was de HDMI-kabel bij Ziggo gratis, de RU Connected begint bij 22,95 euro en de AudioQuest Cinnamon begint bij 69 euro.

Belangrijk!

Voor we verder gaan is het belangrijk om even iets duidelijk te maken. Als je nu thuis een Blu-ray speler hebt staan, voor 20 euro op de kop getikt, van het prachtige merk WONGYTSR (Een totaal niet bestaand merk) en deze is aangesloten op een LG OLED 2016 serie, verwacht dan niet dan een andere HDMI-kabel veel verschil zal gaan maken. De kritische factor is de bron. Ten eerste moet de Blu-ray een goede opname zijn en het apparaat wat het afspeelt moet van goede kwaliteit zijn. Dus de BRON! Heel belangrijk!

De geteste HDMI-kabels

De standaard kabel

Als eerste kandidaat de standaard HDMI-kabel. Deze kabel wordt letterlijk met miljoenen tegelijk gemaakt. Het is de standaard zwarte kabel die je eigenlijk al bij een pak Iglo in de supermarkt krijgt. Fabrikanten leveren deze kabel er altijd bij, omdat de klant dan direct het product kan gebruiken. Als er gekeken wordt naar de losse prijs van deze kabel, dan zijn er prijzen te vinden van 2 tot 5 euro.

Ondanks dat de prijs niks zegt over de beeldkwaliteit, zegt het wel iets over de algemene bouwkwaliteit. De kabel is altijd zwart en zal gebruik maken van goedkope materialen. Tevens zal de kabel het resultaat zijn van massaproductie. Want de goedkope materialen en massaproductie, resulteren in een lage prijs. Dit is ook het gevoel wat ik krijg als ik de kabel erbij pak.  De kabel heeft een standaard zwarte kleur. Verder zie ik dat de aansluitingen van vermoedelijk metaal zijn. De kabel zelf bestaat uit één geheel en voelt niet heel stevig aan.

RU Connected HDMI

RU is Nederlands bedrijf dat kabels levert, maar doet dat op een andere manier dan de markt gewend is van kabelboeren. RU levert namelijk direct aan de klant. Geen tussenhandel, maar dat is niet alles. RU heeft ook geen dure verpakkingen. Door deze kostenposten weg te halen, schiet de prijs ineens naar beneden en dat is gunstig voor ons als klant.

De kabel is plat. Best handig als de kabel zich in allerlei bochten moet buigen. Wat direct opvalt zijn de zware uiteindes en de geweven mantel. Het geeft de kabel een chique uitstraling mee. Inwendig is een ander verhaal. Daar vind je 19 zuurstofvrije ‘long-grain’ koperen aders. Deze zijn opgedeeld in 5 groepen, ieder met een dubbele afscherming. Dit, in combinatie met de metalen kop, zou zorgen voor bescherming tegen storingen van buitenaf.

AudioQuest Cinnamon HDMI

AudioQuest is het meest bekend als kabelfabrikant. Echter doet AudioQuest veel meer dan alleen maar kabels. Een DAC, Jitterbug en hoofdtelefoons zijn slechts enkele voorbeelden. Echter in de wetenschap ‘kabels’ is AudioQuest een autoriteit. Dat merk je aan alles. De verpakking, de kabel en de algemene uitstraling. Alles ademt kwaliteit. Hier laat ik mij niet door verleiden.

De kabel zelf heeft een donkere kleur. Hij heeft geen zware uiteindes en voelt redelijk flexibel aan. In de specificaties zie je direct de punten waar de AudioQuest Cinnamon zichzelf mee onderscheidt. Een overdracht van 18 gigabyte per seconde, massieve 1.25% verzilverde geleiders die moeten voorkomen dat wederzijdse beïnvloeding plaats vindt tussen de draden, in getwiste kabels en het verminderen van jitter. En als laatste is de kabel gevuld met een Polyethyleen met een hoge dichtheid. Klinkt natuurlijk mooi, maar het zorgt ervoor dat fase-verstoringen tot een minimum beperkt blijven.

Dure HDMI-kabel of duurdere HDMI-kabel?

Winkels willen graag verkopen. Dus een extra kabel, of drie, is meer omzet. Door een goedkope kabel een dure uitstraling mee te geven, kan een verkoper zijn winst wat omhoog schroeven. Dit wordt ook wel Perceived Value genoemd.  Leg een standaard kabel op een stukje zwarte stof en een design-element. Vervolgens presenteert de verkoper de kabel naast de mooiste tv in de winkel. Dit brengt een luxe uitstraling met zich mee. Dit is iets dat speelt bij alles, versterkers, tv’s, accessoires, kabels en ga zo maar door. Wat ik hier mee wil zeggen, is laat je niet verleiden. Koop met je verstand!

De testomgeving

Het is belangrijk om van tevoren te melden dat dit GEEN wetenschappelijk onderbouwde test is. Ook is de omgeving geen klinisch, zuurstof vrije ruimte. De test wordt gedaan in een échte omgeving, met échte apparatuur en échte zuurstof.

De tv is een Panasonic full-HD plasmascherm uit 2008. De TH42PZ85. Op het scherm is de coax aangesloten voor de analoge tv zenders en worden alle drie de HDMI-aansluitingen gebruikt. De eerste poort is voor de Playstation 4. De tweede poort is voor de Mediabox XL en de derde poort is in gebruik door een Kodi-box.

De stroom wordt geleverd door een simpele stekkerdoos. Niet meteen in paniek raken, in het tweede deel van het dossier gaan we de stroom onder de loep nemen. De stroom voor de stekkerdoos komt uit één enkel punt. Op de stekkerdoos is trouwens ook nog een lamp aangesloten. Het is dus duidelijk dat de testomgeving een ‘levende’ omgeving is.

De Testvoorwaarden

Voor de test wordt de eerste HDMI-poort gebruikt. Hier is de Playstation 4 op aangesloten. Op de tv zullen alle softwarematige instellingen, die kunnen helpen bij een verbetering van het beeld, worden uitgezet. Vervolgens zal eerst de standaard kabel getest worden. Daarna de RU en aansluitend de AudioQuest. Tijdens deze test zullen alle andere kabels in het scherm blijven zitten. De test zelf bestaat uit een stuk film (Blu-ray) en een stuk gamen. Er wordt niet gemeten met apparatuur, de testconclusie is puur gebaseerd op wat er wordt gezien en gehoord. Voor de test heb ik de Playstation 4 uit mijn tv-meubel gehaald en naast de tv neergezet. Op dit punt kom ik later in de daadwerkelijke test even terug.

De HDMI-kabeltest!

De standaard kabel

Heel simpel, deze doet precies wat hij moet doen. En ergens is dat natuurlijk ook heel logisch. Toch krijg ik een ‘goedkope’ indruk van de kabel. De kabel zelf is niet heel netjes afgewerkt. Dit is te zien aan randjes bij de plastic lassen. Ook als ik de kabel in handen heb, voelt het niet degelijk aan. Voor de test staat de Playstation 4 naast de tv. Echter in veel huishoudens staat alles netjes in een tv meubel. Ik merk dat de kabel wat spanning of stress niet prettig vind. Ik doel hiermee op het maken van een bocht. Ik zal niet de eerste zijn waarbij een HDMI-kabel overlijdt, nadat deze een iets te scherp bochtje had genomen. In de kabel komt dan zoveel spanning te staan dat dit een knik wordt, waardoor vervolgens de kabel een storing geeft.

Ik heb als film Avatar uitgekozen en als game GTA 5. Vooral de game GTA 5 heeft heel veel kleur en mocht er überhaupt een verschil in de kabels zitten dan zou het direct zichtbaar moeten zijn. Ik maak een foto met aantekening van de beelden en het geluid. Dit is mijn beginpunt. Hiermee gaan de andere 2 kabels vergeleken worden.  

RU Connected HDMI

Bij het vastpakken van de kabel, ervaar ik al direct iets anders dan bij de standaard kabel. Ik krijg het gevoel van kwaliteit. Enerzijds heeft dit te maken met het voorkomen van de kabel, anderzijds de aansluitingen aan weerszijden. Deze zijn namelijk een stukje zwaarder en voelen ook stevig aan.

Op het moment dat ik de kabel in de tv en Playstation 4 stop, voel ik een soort klik. Dit is een bevestiging dat de kabel vast zit. Ik zie dat de aansluiting (de kop van de kabel) vrij lang is en uitsteekt. Dit heeft als nadeel dat de kabel niet voor alle apparaten geschikt is. Denk hierbij aan een OLED-scherm dat aan de muur gehangen wordt. Het is dan onhandig als de kabel ervoor zorgt dat het scherm niet plat tegen de muur aan kan hangen. Ook het gewicht van de aansluiting kan een nadeel met zich meebrengen. Ik heb bij de tv ook een Android/Kodi-box staan. Dit is een vrij klein kastje en weegt nog minder. Op het moment dat ik de kabel daar in stop, helt de box naar achter.

Een groot positief punt, vind ik de flexibiliteit van de kabel. Normaal staat de Playstation 4 in het tv meubel. In het meubel, zit aan de achterkant een rond gat. Hierdoor kunnen de kabels lopen. Ik hoef niet uit te leggen dat de kabel, zich door vreemde bochten moet manoeuvreren om uiteindelijk bij het scherm te komen. De RU Connected laat zich makkelijk buigen en bedienen, zonder daarmee stress uit te oefenen op de kabel zelf. Totaal geen spanning op de kabel. Dit in tegenstelling tot de standaard kabel.

Tijdens het kijken van de film Avatar, wordt mijn aandacht gegrepen door het geluid. Het lijkt er namelijk dat het er iets op vooruit is gegaan. Stemmen zijn net iets transparanter. Het lijkt alsof de acteurs bij de standaard kabel een beetje grieperig waren en nu zich weer fit voelen. 

Ook het beeld lijkt erop vooruit te zijn gegaan. Bij het spelen van GTA 5 lijkt het beeld, in zijn algemene vorm, verbeterd te zijn. Ik probeer door middel van de foto’s en aantekeningen erachter te komen wat er dan verbeterd is. Ik moet tot de conclusie komen dat het lijkt als of de intensiteit van de zwarte kleur erop vooruit is gegaan. Helaas kan ik het niet meten en blijft dit een persoonlijke waarneming. Aan het eind van de test met de RU Connected, kan ik zeggen dat ik zeer tevreden ben. Voor 23 euro krijg je een goede en degelijke kabel.

AudioQuest Cinnamon HDMI

De lijn van opbouw van kabels is bij AudioQuest enorm.  De lijn begint bij de Pearl, dan de Forest, Slinky, Cinnamon, Chocolate, Carbon, Vodka, Coffee en Diamond. Geweldige namen voor kabels. De Cinnamon zit in het middensegment. Niet instap, maar ook geen top. De Cinnamon voor deze test is 2 meter lang en kost 109 euro.  Bij het bekijken van de mantel, begrijp ik meteen waarom de kabel Cinnamon heet. De bruine kleur doet denken aan kaneel. Echt waar? Nee eigenlijk niet. De mantel is zwart met een rode kleur draad er doorheen. Deze rode kleur is ook terug te vinden op de kop. Hij smaakt ook niet naar kaneel. De aansluiting zelf heeft een goudkleur, maar er staat ook iets anders op. Op de kop staat namelijk een pijl. De pijl geeft de richting aan die het signaal moet volgen. De kabel moet ook op deze manier worden aangesloten. De aansluiting zelf is ongeveer dezelfde grootte als die van de standaard kabel.  De kabel voelt iets wat stug aan. Toch laat hij zich makkelijk bedienen, zonder al te veel stress op de kabel uit te werken. Niet een haakse bocht proberen, dat lukt alleen de RU Connected. De kabel ‘klikt’ zich ook vast en voelt degelijk aan.

Bij het kijken van Avatar lijkt het beeld net iets duidelijker dan met de RU Connected. Het zwart lijkt intenser. Het algehele beeld lijkt ook iets scherper dan met de standaardkabel. Het geluid heeft ook een upgrade gekregen. De helikopters klinken net iets meer aanwezig.

Bij het spelen van GTA 5 neem ik ook een verschil waar. De kleuren lijken iets meer te spreken. Ik pak de aantekeningen erbij om te kijken wat ik bij de standaard kabel had opgeschreven. Bij de standaard kabel, gaf ik de intensiteit een lagere score dan bij de AudioQuest. Hetzelfde geldt voor de intensiteit van zwart. Voor de zekerheid wissel ik de AudioQuest Cinnamon om voor de standaard kabel en vervolgens weer terug. Ik weet dat er veel mensen zijn die graag hadden willen horen dat er geen verschil te zien was tussen de kabels. Helaas moet ik die teleurstellen. Ik neem verschil waar tussen de kabels.

Dat er meer is tussen hemel en aarde, of in dit geval scherm en bron, daarvan is wel sprake. Of je nu direct naar de winkel toe moet om 109 euro te investeren in een AudioQuest Cinnamon HDMI-kabel, ligt ook aan de opstelling qua apparatuur die je hebt staan. Bij een tv van 2000 euro lijkt het een logische keuze, bij een tv van 300 is die logica iets verder te zoeken.

Toelichting van de leverancier

Na het doen van de test, hebben we vurige discussies gevoerd. Tot we besloten dat we op de redactie van mening verschillen. Hierop hebben we besloten de vraag aan de leverancier te stellen. 'Is het mogelijk dat er we een verschil waarnemen met een andere kabel? En zo ja, hoe kan dat dan?'

Van RU Connected ontvingen wij de volgende toelichting:

'Of er wel of geen verschil te zien of te horen is tussen verschillende kabels is altijd een lastige discussie. Zeker als het gaat om een digitaal signaal, zoals bij HDMI het geval is. De meningen hierover zijn zeer verdeeld en het levert vaak flinke discussies op.

In beginsel zou je zeggen dat een digitaal signaal opgebouwd wordt uit enen en nullen, en dus of wél, of niet aankomt. Als het signaal aankomt zou er geen kwaliteitsverschil mogen zijn bij het gebruik van een andere kabel.

Waarom worden er dan bij digitale audio kabels en HDMI-kabels door sommigen dan wel verschillen gezien en gehoord? Deels zou het verklaard kunnen worden door het feit dat sommigen wél een verschil willen zien en andere niet. Het placebo effect kan in deze beide kanten op werken en men ziet graag bevestiging van zijn aanname.

Een ander deel is dat digitaal bij HDMI niet zo digitaal is als soms gedacht wordt. De stroom énen en nullen is niet een simpel aan of uit, maar er wordt een relatief klein voltageverschil gebruikt. Met de 6 Gbps per aderpaar van de huidige HDMI-2.0-standaard lopen we echt tegen de grenzen van de kabel aan. De kwaliteit van de aders, verbinding, connector en afscherming gaan hierdoor meer een rol spelen. Zijn deze van lagere kwaliteit dan kunnen er afwijkingen optreden in het signaal.

Er zijn helaas een hele hoop slechte kwaliteit HDMI-kabels in omloop en van de buitenkant is het onmogelijk om te zien wat de dikte van de aders is, de puurheid van het koper en hoe goed de afscherming is. Voor de consistentie is dan kwaliteitscontrole ook nog zeer belangrijk.

Waar bij een netwerkkabel er tweeweg-communicatie plaatsvindt, wordt er een fout ontdekt dan wordt dat pakketje simpelweg nogmaals verstuurd. Is dit bij HDMI niet het geval. Het HDMI signaal gaat real-time één richting op, fouten kunnen niet zomaar gecorrigeerd worden. En de datastroom blijft continue doorgaan.

Als er niet duidelijk is of een bitje in het HDMI-signaal een één of een nul moet zijn, omdat het overgekomen voltage of de timing iets afwijkt zal de foutcorrectie van HDMI in moeten treden. Er moet gegokt worden wat dat deel van het signaal zou moeten zijn, treden er meer fouten op dan zal de apparatuur meer aannames over het beeld of het geluid moeten maken.

Of dit tot zichtbare of hoorbare afwijkingen kan leiden daar is lastig een eenduidig antwoord op te krijgen. Sommigen zeggen dat de foutjes te klein zijn om echt goed waar te nemen, anderen zeggen dat het bij goede apparatuur wél zichtbaar is. Of dat je in ieder geval door kan hebben dat er verschillen zijn.'

Van AudioQuest ontvingen wij de volgende toelichting:

'Het verschil aantonen in geluidskwaliteit is een makkie, duidelijk waarneembaar. Is ook simpel te verklaren door onze elementen (metaal-Symmetrie-Isolatie-geleiders).

Beeld is een ander ding. Maar ook door onze elementen is er zeker een betere beeldkwaliteit waarneembaar al is deze niet voor iedereen waarneembaar op korte lengtes. Een verklaring is een lastig iets. Zeker tegen de “tegenstanders” die zeggen dat het niet kan en niet (willen) bevestigen dat ze het verschil zien. Dit zal dan ook een hele strijd worden om deze mensen te overtuigen. Voor hen zijn het tenslotte alleen maar eentjes en nulletjes. Maar de enige manier is om het ze te laten zien en horen. Alle theorie is dan ondergeschikt.'

Conclusie - Geeft een ‘betere’ HDMI-kabel nu ook beter beeld?

Met de AudioQuest heb ik het gevoel dat ik de beste beeld- en geluidskwaliteit heb behaald. De RU Connected was heel prettig door zijn flexibele mantel en prijs/kwaliteit verhouding. Persoonlijk heb ik in de test verschil waargenomen.  Is het nu verstandig om meteen naar de winkel te rennen en de allerduurste HDMI-kabel aan te schaffen?

Ga het eerst eens ervaren! Er zijn genoeg gerenommeerde winkels die je er graag bij willen helpen. Er kan bijvoorbeeld in de winkel ‘getest’ worden. Of misschien biedt de winkel wel de mogelijkheid om de kabel te retourneren als je geen verschil waarneemt. Zie je geen verschil, spaart je dat weer geld uit voor een nieuwe film of game. Zie je daarentegen wel verschil, dan beleef je, met je nieuwe kabel, misschien net iets meer plezier van je scherm.

 

Recente artikelen

Laatste reacties

Michael Hamers  |  12-10-2017

HDMI bevat voor de payload data gewoon een CRC foutcorrectie in de vorm van BCH. Een enkel omgevallen bitje zal dan ook geen verschil maken. Indien het de foute...
Lees meer >

Michael Hamers  |  07-08-2017

Het is ook geen echte review of test, maar zie het meer als een blog van gastredacteur Quintijn. Ik vind het een leuk artikel en een beetje discussie is altijd ...
Lees meer >

rogue  |  07-08-2017

Allereerst: fijn dat er ook tijd genomen wordt om apparatuur en ondersteunende componenten te testen, is toch een uitbereiding van de site. Leuk, maar zolang ...
Lees meer >

Oakey  |  07-08-2017

Beter geluid. Ik vind dat toch knap van die kabel, die weet dus welke nulletjes en eentjes die langskomen voor het geluid zijn, zodat hij dit daarna voller kan ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Filteren

Tags

Meer >

Archief

Meer >

Deel deze pagina