Recente artikelen

Laatste reacties

Bambi  |  10-04-2017

Nee hoor. Ik vatte het niet op als kritiek. En ik had nog tijd zat om dat aan te passen en had daar dus over nagedacht. Dat jou dat opvalt, vind ik juist grappi...
Lees meer >

rvvnr1  |  08-04-2017

Het lijkt zelfs of de beeldkwaliteit voor BR een stukkie beter is. Dat las ik ook al op andere fora. Zou je misschien een bron kunnen geven? Ben wel benieuwd.
Lees meer >

Mark van L.  |  07-04-2017

Da's mooi, gelijk ff checken. Thanks. Het lijkt zelfs of de beeldkwaliteit voor BR een stukkie beter is. Dat las ik ook al op andere fora.
Lees meer >

Claudio Santulli  |  07-04-2017

Vandaag of morgen nieuwe Firmware. En de nieuwe app is inmiddels beschikbaar voor 20x. Da's mooi, gelijk ff checken. Thanks.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Filteren

Tags

Meer >

Archief

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

Deel deze pagina

Hardware review: OPPO UDP-203 UHD Blu-ray Discspeler - Beeld- en geluidskwaliteit

 cover

Hardware review: OPPO UDP-203 UHD Blu-ray Discspeler

Beeld- en geluidskwaliteit


De beeldkwaliteit

OPPO heeft samen met MediaTek de SoC-quad-core OP8591-decoder ontwikkeld. Deze biedt geavanceerde en ongeëvenaarde beeldverwerking speciaal voor UHD BD. Maar ook voor Blu-ray Disc, DVD en zelfs zelfgemaakte media. Hierdoor wordt de beeldkwaliteit – voornamelijk bij het opschalen van het beeld - nog nauwkeuriger. De speler kan heel veel media afspelen, maar voor het beoordelen van de beeldkwaliteit richten we ons kort op DVD en vooral op de Blu-ray Disc- en UHD BD-weergave.

Een DVD in Standard Definition (720x576i) is toch best een flinke stap terug dan waar deze speler voor op de markt is gebracht, maar wat de OPPO laat zien bij het afspelen van een DVD is helemaal niet verkeerd. Het apparaat weet net dat beetje extra te persen uit elke DVD. Het produceren van Blu-ray Discspelers is echter waar OPPO een naam heeft hoog te houden, maar dat doen ze inmiddels al een tijdje, dus hoeveel verbetering valt er nu nog te halen? OPPO’s worden namelijk door homecinema-fanaten al jaren gemodificeerd of geüpgraded. De meest exotische upgrade-namen kwamen voorbij, waarbij Darbee - voorlopig - de laatste uit de stal is. Allemaal om net dat beetje extra uit het beeld te persen. Maar volgens de geruchten overtreft de OPPO UDP-203 die zelfs allemaal. En het moet gezegd worden – na een direct vergelijk met de BDP-93EU via een andere HDMI-input - oogt een Blu-ray Disc net even wat strakker en mooier. Kleuren lijken beter tot hun recht te komen, 3D-weergave is net wat intenser. Het is wellicht suggestief of minimaal heel subtiel, maar wel waarneembaar. Maar ik wil dit apparaat natuurlijk niet al te lang vervelen met 'nostalgie', want ik ben juist nieuwsgierig hoe goed een UHD BD op mijn OLED-scherm er nu werkelijk uitziet? Zal 4K en deze OPPO echt nog het verschil kunnen maken?

Om het vergelijk stapsgewijs op te bouwen worden er eerst een paar documentaires op UHD BD bekeken. Deze titels (Extreme Nature- en Extreme Adventure Collection) bieden geen HDR, maar wel de hoge resolutie. De speler zet een mooi, rustig plaatje neer in 4K-resolutie. Je merkt dat het strakker en gedetailleerder is dan de gemiddelde Blu-ray Disc, maar het kan nog veel beter zal snel blijken. Het wordt namelijk een heel ander verhaal als we de eerste UHD BD’s met HDR de speler voeren. Het grote voordeel zit hem namelijk niet alleen in de resolutie, maar vooral in het gebruik van HDR (10) en Rec. 2020 (BT 2020). (Lees meer over HDR, Rec. 2020 en Dolby Vison in de LG OLED-recensie).

Tijdens het opstarten verschijnt direct de melding ‘HDR’ in het beeldscherm en meteen merk je dat het beeld een forse stap vooruit maakt. Alles is enorm helder en superscherp, zowel in details als bewegingsscherpte. Een film als The Shallows spettert echt van het scherm. De film bestaat voor 99% uit mooie scenes op zee, vergezichten en surfers die door de golven snijden. Het opspattende water, de camerashots van boven, de brekende golven; alles is haarscherp, sprankelend en doet je mond openvallen. Details in omgevingen en gezichten zijn ongekend zuiver. Ook de kleuren zijn veel realistischer en met name de beelden van heldere en donkere lucht bevatten ontzettend veel nuances die je bij een Blu-ray Disc niet eens opvallen. Er is een scéne in de film The Legend of Tarzan waar een uitgestrekte vlakte wordt overgoten door een zonsondergang, waarin direct duidelijk wordt waarom nuances in helderheid zo belangrijk zijn voor het beeld. Ook bij donkere scenes is veel meer detail zichtbaar. Zelfs bij diepzwart blijven alle details behouden. Het verschil tussen de BD en UHD BD van deze titels is echt groot te noemen. Dat is overigens lang niet bij alle UHD-titels het geval. Desondanks hebben de meeste titels een meerwaarde ten opzichte van de Blu-ray Disc-versie, al was het maar om de geluidstrack. Maar eerdere referentietitels en ook titels als The Revenant en Pacific Rim bieden je echt een adembenemende ervaring en laten duidelijk zien waar een UHD BD toe in staat is. Indrukwekkend is dan nog mild uitgedrukt. Daarna weer een ‘normale’ Blu-ray Disc bekijken doet je pas beseffen dat het dus wel degelijk veel beter kan. Opeens oogt een Blu-ray Disc soft en een stuk minder scherp dan je altijd verwacht. 

De geluidskwaliteit

De OPPO UDP-203 biedt een premium 32-bit DAC (Digital to Analog Converter) van AKM (AK4458VN) wat een achtkanaals DAC is met ondersteuning van geluidsformaten tot 192 kHz/32-bit PCM en multikanaals DSD. Verder ondersteunt de speler de nieuwe audioformaten zoals Dolby Atmos, Dolby TrueHD, DTS:X, DTS-HD Master Audio, maar tevens de meeste andere geluidsformaten. De beluisterde Dolby Atmos- en DTS:X-tracks waren allen even indrukwekkend, maar of het echt beter klinkt blijft lastig om goed te beoordelen. Wellicht in euforie, maar ik had het idee van wel. Het afspelen van audio-cd’s in stereo en zelfs MP3’s geven wel een mooier en warmer geluid. Deze krachtpatser toont aan dat ook op het gebied van geluid nog veel winst te behalen valt. Maar ondanks de hoge geluidskwaliteit is de UDP-203 niet in de markt gezet als audiofiel-product. Want later dit jaar volgt de OPPO UDP-205 die traditioneel veel betere DAC’s gebruikt en een veelvoud aan exotische aansluitingen heeft. Een speler die veel haalt uit analoge audio. Gebruik je alleen HDMI en bitstream, dan is de UDP-203 niet meer dan je nodig hebt.

Hoofdmenu en mediaplayer

Ook het hoofdmenu van de OPPO UDP-203 is sterk verbeterd. Deze is nu ook Nederlandstalig en heel gebruiksvriendelijk. Het oogt een stuk fraaier en frisser. Het hoofdmenu bestaat uit zeven tabbladen met elk een unieke achtergrond (Disc - Muziek - Foto’s - Films - Netwerk - Setup - Favorites). Kies je voor setup, dan val je echter terug in het instellingenmenu zoals we kennen van OPPO. Je vindt er wel een behoorlijk aantal opties om de speler helemaal naar je eigen hand te zetten. Ook de mediaplayer ziet er goed uit, werkt sneller en is gebruiksvriendelijk. De speler heeft soms wel wat moeite met bepaalde m2ts-bestandjes, maar dat zal hopelijk met een update snel verbeteren. OPPO gaf in eerste instantie aan dat de populaire HEVC 6.0 en hogere profielen niet zullen worden ondersteunt. Enigszins logisch, want dat zijn 8K-profielen, maar daarmee is dit dus niet de ultieme vervanger van je standalone mediaplayer, zou je zeggen. Maar inmiddels is er een firmware-versie beschikbaar die deze profielen ondersteunt. Er zijn verder geen (netwerk)apps aanwezig zoals de streamingdiensten van Netflix, YouTube en anderen. OPPO heeft bewust gekozen om het apparaat zo puur mogelijk te houden en daarentegen te voorzien een HDMI-input, aldus OPPO.

Lees hier verder over de conclusie

|  Introductie  |  Beeld- en geluidskwaliteit  |  Conclusie en specificaties  |

Deel deze pagina

Lees meer