Alles-in-1 vs Losse componenten. Welke keuze?

Alles-in-1 set VS losse componenten

Een vraag die op het forum van DVD.nl veel gesteld wordt is of een Alles-in-1-set net zo goed kan presteren als een set van losse componenten. Wat zijn nu eigenlijk de verschillen tussen die twee en wat is de beste keuze die je kunt maken? Dat gaan we je proberen duidelijk te maken aan de hand van de verschillen tussen beide sets. We gaan voor het gemak even uit van een standaard 5.1 set zoals deze verkocht wordt als Alles-in-1 set, ook wel bekend onder de noemer Moviepacks of Surroundpacks.

HT setup

Alles-in-1 set

Voordelen
Alles in 1 set In een Alles-in-1 set zit de versterker vaak in de subwoofer of in de DVD/Blu-ray speler. Is dat erg? Op zich niet nauurlijk, het is ruimtebesparend en daarmee hebben we meteen een van de pluspunten van zo'n set te pakken. De sets nemen vaak erg weinig ruimte in beslag en zijn uitermate geschikt voor kleinere kamers, zoals bijvoorbeeld een slaapkamer of kleine woonkamer. Daarnaast zijn deze sets vaak vrij modern qua design en is ook de subwoofer niet echt heel groot. De standaard bijgeleverde satellietspeakertjes zijn meestal ook niet erg fors waardoor het plaatsen hiervan vrijwel uit het zicht kan. Ook de prijs van deze setjes ligt meestal vrij laag waardoor er met een beperkt budget toch genoten kan worden van surroundgeluid.

Nadelen
Zijn er dan nadelen aan zo'n set? Ja, helaas wel. De sets zijn door hun compacte bouw gevoeliger voor hitte als je ze in een gesloten kast plaatst en lang aan laat staan. Door datzelfde ruimtegebrek worden er vaak ook zo min mogelijk onderdelen in gebruikt wat meestal resulteert in het feit dat je er slechts een of twee externe apparaten op aan kunt sluiten. Heb je bijvoorbeeld ook een Blu-ray speler, Playstation 3 of andere spelconsole met nog een ander apparaat wat je wilt aansluiten zul je keuzes moeten maken of stekkers gaan verwisselen.

Upgraden
Een ander probleem is het upgraden van de set. De bijgeleverde satellietluidsprekers zijn vaak niet goed in het weergeven van stereo muziek omdat ze zijn ontwikkeld voor film. Wil je dus een beter stereogeluid zul je de speakers moeten vervangen en daar stuit je dan op het volgende; dat kan meestal niet. De sets zijn namelijk volledig gebouwd om alleen met de bijgeleverde speakers te spelen. Bovendien worden er vaak geen standaard luidsprekeraansluitingen gebruikt, waardoor het aansluiten van andere speakers niet mogelijk is. En het grootste nadeel is dat als er iets stuk gaat de hele set niet meer gebruikt kan worden. De subwoofers die worden bijgeleverd zijn vaak alleen geschikt om laag tot zo'n 40 Hertz weer te geven terwijl een LFE (Low Frequency Signal, de zeer lage geluidseffecten bij een film) soms tot onder de 20 Hertz gaan.

HD?
Omdat er steeds meer sets worden voorzien van een Blu-ray speler kun je dus wel genieten van FullHD beeld en geluid. Alhoewel? De meeste van deze sets kunnen je nagenoeg geen verschil kunnen laten horen tussen de nieuwe HD audiosporen als je die vergelijkt met audiosporen als Dolby Digital of DTS, omdat ze daar simpelweg niet geschikt voor zijn.

 

Losse componenten

Voordelen
In het geval van losse componenten kunnen we vrij duidelijk zijn, alles is los verkrijgbaar en wordt apart op elkaar aangesloten. Wat zijn daar de voordelen van? Ten eerste de kwaliteit, die ligt over het algemeen een stuk(je) hoger dan bij een Alles-in-1 set. Een losse receiver heeft vaak een behoorlijke hoeveelheid aansluitingen voor externe apparatuur, standaard LFE- en speakeraansluitingen. Bovendien is het niet noodzakelijk alles van 1 merk te kopen, waardoor je het beste van elk merk binnen jouw budget kunt aanschaffen. Je kunt losse componenten eventueel ook verkopen mocht je gaan upgraden.

Nadelen
Losse ComponentenNu zul je zeggen, dan is de keuze toch snel gemaakt? Nee, want bij een set van losse componenten heb je kabels nodig om alles aan te sluiten, je hebt daarnaast ook nog losse luidsprekers nodig en een aparte subwoofer. Dit alles is dus veel prominenter aanwezig in de ruimte, al kun je uiteraard wel kiezen voor het gebruik van een kleine subwoofer en satellietspeakers. Daarnaast kost een losse receiver die ook HD ondersteunt en het geluid kan decoderen al snel rond de 500 euro en ligt de prijs van de huidige Blu-ray Disc spelers rond de 150 euro. Ook deze apparaten hebben last van opwarming en moeten dus eigenlijk niet in een afgesloten kast geplaatst worden. Daarnaast moet alles nog op elkaar aangesloten worden en daarvoor heb je kabels nodig die je meestal apart moet aanschaffen.

Upgraden
Een losse receiver uitbreiden met spelconsoles, een Blu-ray speler of andere externe apparaten levert meestal geen problemen op. Ook andere speakers zijn geen enkel probleem, net als een andere subwoofer. Upgraden zal dus over het algemeen geen problemen opleveren.

HD?
Elk merk heeft momenteel receivers op de markt die volledig FullHD ondersteunen, inclusief de nieuwe audiocoderingen. Zelfs op een relatief eenvoudige set is het verschil tussen de DVD-audio en HD-audio al duidelijk hoorbaar. Hoe beter de set, hoe duidelijker dat hoorbaar is.

 

De conclusie en tips

Conclusie
Een Alles-in-1 set is voordeliger, simpeler en compacter dan een set van losse componenten. Maar ze zijn niet in staat HD-audio beter te laten klinken dan DVD-audio. Losse componenten kunnen dat wel en zijn makkelijk uitbreidbaar en verliezen minder snel waarde. Maar een keuze hiertussen moet je echt zelf maken. De belangrijkste tips hebben we hier voor je op een rijtje gezet.

Tips:
* Ga voor jezelf na hoe belangrijk muziek luisteren in stereo voor je is, luister je echt of hoor je de muziek alleen.

* Hoe belangrijk is film voor je en hoe graag wil je genieten van de nieuwe audiosporen?

* Wat wil je allemaal aansluiten op je set en heeft de apparatuur die je op het oog hebt wel voldoende aansluitingen daarvoor?

* Ga eens luisteren in wat audiowinkels naar verschillende sets om te luisteren of jij verschillen hoort. Het is zonde om een dure set aan te schaffen als je geen verschil hoort. Neem muziek of films mee die je zelf zeer goed kent en neem er even de tijd voor. Je kunt je geld maar een keer uitgeven. Neem eventueel een partner mee.

* Laat je niet gek maken door anderen, jij moet naar de set luisteren en als jij tevreden bent is het goed.

 

Recente artikelen

Laatste reacties

Claudio Santulli  |  07-10-2013

Alle oude achtergrond hardware artikelen zijn niet mee gemigreerd.
Lees meer >

hanske636  |  07-10-2013

Er zijn er wel meer die niet meer beschikbaar zijn.
Lees meer >

Claudio Santulli  |  07-10-2013

Wij zullen even nakijken waarom dit artikel niet meer beschikbaar is. Excuses voor het ongemak.
Lees meer >

De_Hollander  |  07-10-2013

Bestaat niet meer.:cry:
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Filteren

Tags

Meer >

Archief

Meer >

Deel deze pagina